Στη χώρα των λωτοφάγων και μια πράσινη σαλάτα!

1447 0

Στη χώρα των λωτοφάγων και μια πράσινη σαλάτα!

Η αλήθεια είναι πως πάει καιρός που πρωτοέφτιαξα αυτήν εδώ τη σαλάτα, όταν βγήκανε σε αφθονία οι λωτοί, κάπου εκεί στα τέλη Νοέμβρη.

Από τότε, έμεινε στα αζήτητα… τι κρίμα! Μέχρι χτες…  χτες που γύρισα απ’ την  Πόλη μαζί με αυτούς εδώ τους τροφαντούς, ζουμερούς, αρωματικούς, γλυκούς σαν μέλι, λωτούς.

Κι αφού έφαγα 2-3 με το κουτάλι για πρωινό( yummy!) αποφάσισα να ξανακάνω αυτή τη σαλάτα, σούπερ δυναμωτική και νόστιμη, μια και διανύουμε την περίοδο της σαλάτας στο σπίτι μας…

Ο λωτός, η τροφή των θεών όπως λέγεται, με τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας, ένα «λησμονημένο» φρούτο που λειτουργεί εξαιρετικά τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές… μους, κρέμες, παγωτά, λικέρ, μαρμελάδες, σάλτσες για κρέατα,σαλάτες!

 

Φυσικά τρώγονται ωμοί με το κουτάλι, πάντα όταν ωριμάσουν καλά, για να είναι μελωμένοι και γλυκοί.

Ξεκινήστε κάνοντας μια εύκολη μα συνάμα φανταχτερή,  δροσερή σαλάτα ,γεμάτη αρώματα και γλύκα απ’ το ζουμερό φρούτο, που συνδυάζεται τέλεια με το τραγανό σέλερι, την πιπεράτη ρόκα, το αλμυρό προσούτο και την γλυκόξινη βινεγκρέτ!

Δοκιμάστε τον λωτό και όχι μόνο δεν θα ξεχάσετε, αλλά θα θυμηθείτε πως οι μικρές ή μεγαλύτερες απολαύσεις έρχονται στη ζωή, αρκεί να τις αναζητήσεις…

Νομίζω πως ακόμα μπορείς να βρεις τους τελευταίους λωτούς στη λαϊκή αγορά… αν ωστόσο δεν βρεις, φτιάξε αυτή τη σαλάτα με φέτες από σανγκουίνι ή ζουμερό πορτοκάλι.

Την ξαναέφτιαξα λοιπόν, και την απολαύσαμε στο μεσημεριανό μας γεύμα, γεμίζοντας νοστιμιά και χρώμα αυτή τη μουντή, συννεφιασμένη μέρα!

 

 

Τι λέτε, θα την δοκιμάσετε?

Πράσινη σαλάτα με λωτό, σέλερι και προσούτο

Μερίδες: 2  Χρόνος προετοιμασίας : 15 λεπτά

Υλικά για τη σαλάτα

  • 1 μάτσο ρόκα ή τα φύλλα ενός μαρουλιού
  • 2-3 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 6 φέτες προσούτο κομμένο με το χέρι
  • 1 μεγάλο ώριμο( σφιχτό) λωτό σε φέτες
  • Μερικά φύλλα δυόσμου(προαιρετικά)

 

Υλικά για τη βινεγκρέτ

  • 4κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο λευκό
  • Χυμός από 2 μανταρίνια
  • 1κ.γ.μέλι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. φύλλα μαϊντανού
  • Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τη ρόκα- μαρούλι και το σέλερι. Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τον λωτό και στρώνουμε από πάνω από τη σαλάτα. Γαρνίρουμε με τις φέτες του προσούτο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε αμέσως.

Για τη βινεγκρέτ: Χτυπάμε όλα τα υλικά σε επεξεργαστή τροφίμων για μερικά δευτερόλεπτα. Διορθώνουμε τη γεύση κατά βούληση.

Φτιάξτε την αγαπημένοι μου φίλοι, και μην ξεχνάτε να μαγειρεύετε με τα υλικά της εποχής!

 

 

 

 

 

Related Post

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *