Χειμωνιάτικη Σαλάτα Νισουάζ!
(my edition)
H έλλειψη ενός ταξιδιού (βλ.καραντίνα vol3 or something) πλέον είναι έκδηλη στην ψυχολογία μου… κι η ανάγκη για μια απόδραση όλο και μεγαλώνει!
Κι όλο φέρνω στο μυαλό μου νοσταλγικές στιγμές ταξιδιών και πόλεις μακρινές, και εικόνες μαγικές και κάνω όνειρα και σχέδια για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν(ελπίζω…)
Και όλο καταλήγω σε μια συνταγή… σε ένα πιάτο… σε μια στιγμή που θα με ταξιδέψει κάπου μακριά ή πιο κοντά… κάπου εκτός σπιτιού εν πάση περιπτώσει…
Πίσω στην κουζίνα του σπιτιού μου(και πάλι),με μια σαλάτα Νισουάζ, είπα ας πάμε στη Γαλλία βρε αδερφέ… με αυτό το αγαπημένο πιάτο ας «πεταχτούμε» μέχρι τη Γαλλική Ριβιέρα!
Η σαλάτα Nicoise! Με καταγωγή από τη Νίκαια, σίγουρα αυτή η σαλάτα υμνεί τις καλοκαιρινές γεύσεις της Προβηγκίας και σχεδόν πάντα περιέχει αντζούγια, ελιές, ντομάτα και τόνο. Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν αρκετές απόψεις…
Η σταθερή αξία ωστόσο βρίσκεται στη βινεγκρέτ σκόρδου, και εδώ όλοι συμφωνούμε. Διάφορα πράσινα φύλλα, φασολάκια, βραστές πατάτες και φυσικά βραστά αυγά συνθέτουν συνήθως αυτό το υπέροχο πιάτο!
Εγώ εδώ θα κάνω τις απαραίτητες χειμωνιάτικες αλλαγές που επ΄ουδενί δεν θα της χαρακτήριζα τυχαίες. Προσθέσεις και αφαιρέσεις ήρθαν για να συνθέσουν μια τέλεια σαλάτα, ένα μεγαλειώδες πλήρες γεύμα, η δική μου εκδοχή για την πιο γευστική χειμωνιάτικη σαλάτα νισουάζ! Μερικά μπουκετάκια κουνουπίδι, τα τραγανά και πεντανόστιμα λαχανάκια Βρυξελλών, το βουτυράτο αβοκάντο αλλά και το βραστό χταποδάκι θα είναι τα υλικά για την δική μου εκδοχή!
Αυτή η μεγάλη σαλάτα, μερικά ποτήρια απ΄το αγαπημένο σας κρασί, η Εντίθ Πιάφ να ακούγεται στο βάθος…
Στην υγειά μας και στα καλύτερα που θα έρθουν…
Χειμωνιάτικη Σαλάτα Νισουάζ
Μερίδες: 2-4 Χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος : 30 λεπτά
Υλικά για τη σαλάτα
- 2-3 κούπες πράσινη σαλάτα, διάφορα φύλλα χοντροκομμένα
- 1-2 πατάτες
- 4-5 μπουκετάκια κουνουπίδι
- 10-15 λαχανάκια Βρυξελλών
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- ½ αβοκάντο σε φέτες
- 1 κονσέρβα τόνου
- 5-6 ελιές σε φετάκια
- 2 αυγά
- 1-2 πλοκάμια χταπόδι βραστό σε ροδέλες(προαιρετικά)
Υλικά για το dressing
- ½ κρεμμύδι σε κομμάτια
- 3κ.σ. ξύδι λευκό
- 1 σκ. σκόρδο
- 4 φιλέτα αντζούγιας
- 2κ.γ. μουστάρδα Dijon
- 100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2-3κ.σ. νερό
- Αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν. Τις καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια.
Καθαρίζουμε εντωμεταξύ τα εξωτερικά φύλλα από τα λαχανάκια, κόβουμε στη μέση και βράζουμε για μερικά λεπτά, θέλουμε να είναι τραγανά. Με τον ίδιο τρόπο βράζουμε και το κουνουπίδι μερικά λεπτά, να παραμείνει τραγανό.
Βράζουμε τα αυγά στο βαθμό της αρεσκείας μας, σφιχτά ή περισσότερο μελάτα.
Πλένουμε και στεγνώνουμε την πράσινη σαλάτα. Τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά περιμετρικά, και στο κέντρο προσθέτουμε τον τόνο και τα αυγά σε φετούλες. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε αμέσως.
Για το dressing: Χτυπάμε όλα τα υλικά σε επεξεργαστή τροφίμων για μερικά δευτερόλεπτα. Διορθώνουμε τη γεύση κατά βούληση, προσθέτοντας λίγο νερό ακόμα αν χρειάζεται να αραιώσουμε τη σάλτσα.
Φτιάξτε την αγαπημένοι μου φίλοι, και μην ξεχνάτε να μαγειρεύετε με τα υλικά της εποχής!