Γαλατόπιτα η παραδοσιακή!
Τώρα είναι η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας στο σπίτι (Covid- 19), μαγειρικά και δημιουργικά, τι λέτε φίλες και φίλοι μου?
Πάμε να φτιάξουμε μια γαλατόπιτα να πάνε κάτω τα φαρμάκια? Εγώ λέω ναι!
Εδώ που τα λέμε, ήθελα να ανεβάσω αυτή τη συνταγή πριν την Κυριακή της Αποκριάς, μια και η γαλατόπιτα θεωρείται ένα αποκριάτικο γλυκό, αλλά… αλλά με φάγανε οι δουλειές και οι φούριες…
Εκείνη την εβδομάδα της Τυρινής, η φίλη μου Ελένη, μου έδωσε το έναυσμα…. Ψάχτηκα αρκετά, διάβασα μερικές συνταγές, και κατέληξα πως ήθελα να κάνω μια γαλατόπιτα!
Μια γλυκιά γαλατόπιτα με λαχταριστή κρέμα και τραγανό φύλλο! Ένα γλυκό παραδοσιακό(ποιος, εγώ? ) για να γλυκάνω τα αγόρια μου! Και αυτό ακριβώς υπόσχεται και κάνει αυτή εδώ η γαλατόπιτα, να «γλυκάνει», να προσφέρει αγάπη και φροντίδα μαμαδίστικη, να διώξει έγνοιες και στεναχώριες…
Κι αν πέρασαν οι Αποκριές, δεν πειράζει… πάντα υπάρχει χρόνος για μια λαχταριστή και υγιεινή-χορταστική λιχουδιά!
Φρέσκο γάλα κατσικίσιο, αυγουλάκια χωριάτικα, σιμιγδάλι και λίγο βούτυρο αγελαδινό, κάνουν αυτή την κρέμα μμμμμ…. μοναδική και ακαταμάχητη. Βελούδινη, αφράτη και αέρινη, έρχεται σε απόλυτη αρμονία με το τραγανό φύλλο πασπαλισμένο με κανελοζάχαρη!
Μια δοκιμή θα πείσει εσάς και τους αγαπημένους σας να αναφωνήσουν «γειά στα χέρια σου»!
Γαλατόπιτα με φύλλο
- Μερίδες: 10 κομμάτια Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
Υλικά
- 6 φύλλα κρούστας
- 1000ml γάλα φρέσκο κατσικίσιο
- 400ml γάλα φρέσκο αγελαδινό
- 200γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 4 αυγά
- 120γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 20γρ.κόρν φλάουρ
- 1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κάψουλες βανιλίνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 30γρ.βούτυρο
Για τα φύλλα
- 4κ.σ. ζάχαρη
- 2κ.σ. κανέλα
- 60γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την επάλειψη
- 1 αυγό
- 2κ.σ. ζάχαρη
- 2κ.σ. νερό
Εκτέλεση
Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και τη ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό σε χαμηλή φωτιά.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, τα αυγά, το αλάτι και τη βανίλια και χτυπάμε με ένα σύρμα ή με μίξερ χειρός .
Με μια κουτάλα προσθέτουμε προσθέτουμε 1 κούπα περίπου από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε, να ζεστάνουμε το μείγμα. Προσθέτουμε το μείγμα μέσα στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μόλις είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε την κρέμα με διαφανή μεμβράνη (να εφάπτεται στην κρέμα) και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι ή φόρμα 28εκ. Ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα σταυρωτά, βουτυρώνοντάς τα ελαφρά και πασπαλίζοντας κάθε φύλλο με κανελοζάχαρη. Κόβουμε τα φύλλα που εξέχουν πολύ τριγύρω. Αφού στρώσουμε όλα τα φύλλα, προσθέτουμε την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν, φτιάχνοντας ένα κόθρο, ο οποίος δεν θα καλυφθεί από την κρέμα. Περιχύνουμε με λίγο ακόμη λιωμένο βούτυρο τον κόθρο.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό με τη ζάχαρη και το νερό και περιχύνουμε την κρέμα να καλυφθεί όλη η επιφάνειά της.
Ψήνουμε την γαλατόπιτα για 45 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα και να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!